zondag 27 december 2015

Special: De Worst van 2015

Op 31 december komt de FZ Top 40-jaarlijst met de - naar mijn mening - beste muziek van 2015. Maar helaas wordt er niet alleen goede muziek gemaakt, maar ook heel veel slechte. In de post ga ik langs de 10 slechtste/saaiste/meest verschrikkelijke nummers van 2015. Alleen nummers die in het jaar 2015 in de Nederlandse Top 40 of Billboard Hot 100 hebben gestaan, kunnen gekwalificeerd worden voor deze top 10. De nummer 1 in deze lijst krijgt de titel 'Worst van 2015'.

Winnaars (of misschien beter gezegd: verliezers) van de afgelopen drie jaar (Flip Music):

2012: Mr. Polska & Boaz Van De Beatz - Hausa Wausa
2013: Mr. Probz - Waves
2014: Pharrell Williams - Happy

Dit is mijn worst of...-top 10 van 2015:

10. Justin Bieber - What Do You Mean? 
In november kwam Bieber na ruim drie jaar met een nieuw album. Van dat album scoorde hij tot nu toe drie top 3-hits in de Nederlandse Top 40, waarvan er twee op één belandden. Justin Bieber's carrière was bijna ten onder, maar dit jaar was hij ineens populairder dan ooit te voren. What Do You Mean? was een gigantische hit, maar kon mij niet bekoren. Wát een saaie track.

9. James Bay - Let It Go
Voorgaande single Hold Back The River vond ik een prima nummer, maar Let It Go (eigenlijk uitgekomen in 2014, maar in Nederland uitgebracht in 2015), was toch wel één van de saaiste nummers van het afgelopen jaar. Ideaal als slaapliedje, maar overdag hoef ik dit nummer niet te horen.

8. Lil' Kleine & Ronnie Flex - Zeg Dat Niet
Dit jaar kwam het album New Wave van rappers Lil' Kleine, Ronnie Flex en soortgenoten uit. De tracks van dit album zorgden voor miljoenen hits op YouTube. Vooral Drank & Drugs, die deze top 10 net niet gehaald heeft, werd deze zomer een grote hit. Met Zeg Dat Niet begon een nieuwe wave van klikomuziek. Ronnie Flex kan niet zonder autotune en over die Lil' Kleine zullen we maar niet beginnen... "Zeg dat niet, houd je mond dicht". En door...

7. Felix Jaehn ft. Jasmine Thompson - Ain't Nobody (Loves Me Better)
2015 was het jaar van de nieuwe versies van classics. Zo hadden we bijvoorbeeld een nieuwe Supergirl, en nieuwe Fast Car, maar ook een nieuwe Ain't Nobody. De Duitse slaapliedjesverkoper Felix Jaehn en Britse zangeres Jasmine Thompson maakten coverden de 80s-hit Ain't Nobody van Chaka Khan en toverden het om één van de meest slaapverwekkende nummers van dit jaar.

6. Lost Frequencies - Are You With Me
Gaan we nu hetzelfde trucje uitvoeren? Jazeker! Men neme het nummer Are You With Me van Easton Corbin uit 2012 en gooit er een saai deep-house-sausje over. Zeven maanden lang stond dit in de Nederlandse Top 40. Het was een kwelling.

5. Shaggy ft. Mohombi, Faydee & Costi - I Need Your Love
Shaggy scoorde jarenlang geen hits, maar in 2015 lukte het hem eindelijk weer. Alleen, het kwam niet door Shaggy dat I Need Your Love genoteerd staat in dit lijstje. Met het verschrikkelijk irritante refrein van dit nummer heeft hij dan ook weinig te maken. Het irritante refrein werkte al bij de eerste luisterbeurt al aardig op mijn zenuwen.

4. Jack Ü (Skrillex & Diplo) ft. Justin Bieber - Where Are Ü Now
Where Are Ü Now is de succesvolste hit die voortkomt uit het project Jack Ü van dj's Skrillex en Diplo. Het is een samenwerking met Justin Bieber, die nog wel een hitje kon gebruiken. Omdat een overdosis Justin Bieber kan leiden tot hoofdpijn, migraine en gehoorklachten, besloten Diplo en Skrillex het refrein door een olifant te laten doen.

3. Fetty Wap ft. Remy Boyz - 679
Eén van de succesvolste artiesten dit jaar in de VS was Fetty Wap. Zijn stem (zingen/rappen... wat bedoelt hij eigenlijk te doen?) Is niet om aan te horen (het is te hopen dat het niet écht zijn eigen stem is). Hij "featured" op 679 trouwens een groep waar hij zélf in zit, maar dat terzijde.

2. Mr. Polska & Ronnie Flex - Niemand
Daar hebben we Ronnie Flex nóg een keer! Samen met Mr. Polska maakte hij, naar mijn mening, de op één na slechtste track van 2015. Van autotune gebruik maken vind ik geen ramp, maar wel als het zo ge-autotuned is dat het voor geen meter meer klinkt. Klikovoer.

1. Fetty Wap ft. Monty - My Way
We zijn aangekomen bij het allerslechtste nummer van 2015. De 'Worst van 2015' is dit jaar voor Fetty Wap (zie ook #3 in deze lijst) en Monty met het nummer My Way. Wat een vreselijk nummer. Nog erger zelfs dan 679.

Nummers die de TOP 10 niet hebben gehaald, maar die op zijn minst een vermelding moeten krijgen (of eigenlijk niet):

Anouk - Dominique
Dyna ft. F1rstman, Lil' Kleine & Bolle Bof - Round & Round
Feder ft. Lyse - Goodbye
Fifth Harmony ft. Kid Ink - Worth It
Lil' Kleine & Ronnie Flex - Drank & Drugs
Lost Frequencies ft. Janieck Devy - Reality
Madonna ft. Nicki Minaj - Bitch I'm Madonna
Major Lazer ft. MØ & DJ Snake - Lean On
OMI - Cheerleader (Felix Jaehn remix)
OMI - Hula Hoop
Pharrell Williams - Freedom
Silentó - Watch Me (Whip/Nae Nae)

En wat vind ik de béste muziek van het afgelopen jaar? Op donderdag 31 december rond 18u komt de Jaarlijst online.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten